12/04/2018 - VSOA trekt aan de alarmbel

Totale minachting voor het overheidspersoneel moet stoppen!

Minister Vandeput slaat de oproep van het vakbondsfront om het dossier codex (vernieuwing van het ambtenarenstatuut) meer tijd te geven in de wind. Al op 18 april brengt de minister de 500-pagina tellende codex, die we net ontvingen, op de onderhandelingstafel! Hiermee wil de regering fundamentele vaak onverteerbare wijzigingen doorvoeren. Deze minachting voor het overheidspersoneel moet stoppen.

Sinds het aantreden van deze regering gaat het van kwaad naar erger: voorrang aan contractuele aanwerving, afbouw van statuut en benoemingen, invoering van interim arbeid, beperken van vakantiedagen, afschaffen van feest- en brugdagen…  De fundamenten van de overheidswerking worden ondermijnd, haar attractiviteit gaat totaal verloren.

Transparantie en correct overleg zijn essentieel als het gaat over de toekomst van alle personeelsleden van de overheidsdiensten. VSOA stelt vast dat ambtenaren voor minister Vandeput en de regering niet meer zijn dan een middel om de begroting op orde te krijgen.

Politici hekelen stakingen en betogingen. Helaas vallen onze argumenten in dovemans-oren, net als onze herhaaldelijke oproepen om correcte onderhandelingen te voeren. De maat is vol! De regering laat ons geen andere keuze dan hard te reageren. VSOA steunt dan ook alle acties in de federale overheidsdiensten vanaf 30 april.

De bal ligt nu in het kamp van minister Vandeput.